Wat wij doen
Manuele therapie
Manuele therapie
Wanneer een gewricht slecht kan bewegen of als bewegen pijnlijk is, kan een manuele therapeut uitkomst bieden. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich verder heeft gespecialiseerd tijdens een aanvullende studie van minimaal 3 jaar. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar. Je hebt minder pijn, gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Voor manuele therapie kun je terecht bij Fysio De Eendracht in Nijmegen.
Hoe werkt manuele therapie?
Om je gewrichten en spieren beter te laten bewegen, maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke technieken en handgrepen: mobilisatie en manipulatie. Bij mobilisatie oefent de therapeut met de hand druk uit om zo de afzonderlijke gewrichten in beweging te brengen. Manipulatie is beheerste en snelle beweging van een gewricht. Vaak is daarbij een kleine ‘knak’ te horen. Dit is even een vreemd gevoel, maar het is meestal niet pijnlijk. Integendeel. In veel gevallen zorgt dit voor snelle verlichting van klachten die met andere therapieën of medicijnen niet goed verminderen.
In principe kunnen alle gewrichten behandeld worden, maar het meest bekend zijn de manipulaties aan rug, nek en bekken. De behandeling kan verder bestaan uit het geven van instructies en adviezen over gezond bewegen. De manueel therapeut kan je bijvoorbeeld leren hoe je door het trainen van bepaalde spieren je gewrichten stabieler kunt maken.
Wanneer manuele therapie?
De meest voorkomende klachten die een manueel therapeut behandelt zijn:
- hoofd- en nekpijn
- nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen of handen
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
- lage rugpijn, al dan niet met uitstraling naar de benen
- slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- duizeligheid bij het bewegen van de nek
- heupklachten, al dan niet door slijtage
- kaakklachten, al dan niet gecombineerd met nekklachten
Hoe werkt de intake?
Tijdens de eerste afspraak luistert de manueel therapeut aandachtig naar je verhaal. Hij of zij stelt je allerlei vragen, bijvoorbeeld hoe de klachten zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De therapeut beoordeelt je houding, kijkt hoe je beweegt en onderzoekt je gewrichten. Samen met jou beslist de manueel therapeut of manuele therapie in jouw geval zinvol is. Is dat zo, dan stelt de therapeut samen met jou een persoonlijk behandelplan op. Je hebt dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
Hoe lang duurt de therapie?
Een behandeling duurt meestal 25 minuten. Het hangt van je klachten en persoonlijke doelen af hoeveel behandelingen er nodig zijn. Samen maken we een doeltreffend plan.
Hoe kom je bij de manueel therapeut?
Je kunt gewoon rechtstreeks een afspraak maken. Een verwijsbrief is niet nodig. Een verwijzing/machtiging is wel nodig wanneer de huisarts of medisch specialist je doorverwijst en wanneer je aan huis moet worden behandeld.
Tarieven en vergoedingen
Wat een behandeling door een manueel therapeut kost, vind je in het overzicht tarieven en vergoedingen. Manuele therapie zit voor mensen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Behandelingen van mensen boven de 18 worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Kijk in je polis hoeveel behandelingen je zorgverzekeraar per jaar vergoedt.
Maak een afspraak
Heb je pijnklachten, moeite met bewegen of andere beperkingen bij het bewegen? Maak dan nu een afspraak met een van onze manueel therapeuten via onderstaand formulier of bel 024 – 200 1250. Voor manuele therapie kun je terecht bij Fysio de Eendracht in Nijmegen.