Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is bij uitstek geschikt voor het behandelen van mensen met problemen in een of meer gewrichten in de wervelkolom -nek/rug- of in schouders, heupen, armen of benen.
Enerzijds zal de therapeut trachten deze gewrichten door manipulatie beter te laten functioneren en anderzijds door verder mobiliseren en oefenen de houding en bewegingen te doen verbeteren.

manuele therapie

Manuele therapie en “algemene” fysiotherapie gaan heel goed samen.
Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding fysiotherapie een specialisatie manuele therapie gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Ook heeft hij speciale technieken geleerd, die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
Door deze kennis en vaardigheid is hij uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen en een specifiek behandelplan op te stellen.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: men voelt een verbetering
van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
Het behandelprogramma bestaat naast therapie uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wanneer naar een manueel therapeut

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
  • klachten in gewrichten, bij voorbeeld in de enkel, mogelijk door artrose;
  • instabiliteit;
  • klachten hoog in de rug, eventueel met rib- en borstpijn;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstralende pijn naar de benen;
  • heupklachten;
  • bepaalde vormen van duizeligheid , bij voorbeeld bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • huilbaby’s.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak hebt u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Doel van de intake is: snel duidelijkheid krijgen.  Na een eerste screening volgen er drie onderdelen: een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en indien mogelijk een proefbehandeling.
De therapeut stelt u vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten.
De therapeut beslist samen met de cliënt of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt hij met de cliënt een aanpak voor de verdere behandeling, mogelijk door een van zijn collega therapeuten.
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd.
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering.
Boven de 18? Check uw basis- en aanvullende verzekering in uw polis of bij uw zorgverzekeraar.

Voor manuele therapie kun je binnen Fysio Lingewaard terecht bij Han Tijshen, Koen van de Sant of Karin Neutel